• Aktuális programok
  • Élmények
  • Térkép
  • Fesztiválok
  • Szolgáltatások
  • Kapcsolat
  • Aktuális programok
  • TOP Almádi csomagajánlatok
  • TOP Turisztikai látnivalók
  • Élmények
  • Térkép
  • Fesztiválok
  • Szolgáltatások
  • Kapcsolat
  • Gyakori kérdések
  • Önkormányzat
  • Aktuális programok
  • Élmények
  • Térkép
  • Fesztiválok
  • Szolgáltatások
  • Kapcsolat
  • Kezdőoldal
  • Aktuális programok
    • Szállásminősítés tájékoztató előadás
  • TOP Almádi csomagajánlatok
  • TOP Turisztikai látnivalók
  • Élmények
    • Hőlégballonos sétarepülés
    • Repülj hőlégballonnal a Balatonnál!
    • Balatoni Bob Szabadidőpark
    • Programok
    • Túrázás
    • Vallási turizmus
    • Művészet
    • Strandok
      • Nereus Strand
    • Sportok
    • Hajózás
    • Környék látnivalói
    • Gasztronómia
  • Térkép
  • Fesztiválok
    • Szüreti felvonulás
    • Tökfesztivál
  • Szolgáltatások
    • Szálláshelyek
      • Stan és Panzió
      • Fügefa Apartman
    • Vendéglátóhelyek
    • Egyéb turisztikai szolgáltatások
    • Tourinform iroda termékei
    • E-bike Balaton
  • Kapcsolat
  • Gyakori kérdések
  • Önkormányzat

 

nea-01.jpg

Kezdőoldal > Élmények > Gasztronómia
Gasztronómia

Balatoni borok | Balatoni ételek

Balatoni borok

A balatoni vendégfogadás fogalma összefonódik a jóízű ételekkel és borokkal. A régió ételféleségei nagyon változatosak.

A balatoni halak gazdag választéka, a szikrázó napsütésben érlelődött zöldségek és gyümölcsök, valamint a környező erdők vadállománya garantálja Balatonalmádi gasztronómiájának varázslatos íz világát. Finom ételek bőséges és változatos tárháza tárul elénk. Balatonalmádi és környékének ételei a balatoni és bakonyi konyha jellegzetességeit viseli magán. (Pinkóczi töltött borda, Balatoni halászlé halas táskával, Fogas Révészné módra, Balatoni fogas egészben, Badacsonyi rablóhús, Szőlős metélt). A tó azonban nem csak neves ételekkel szolgál. A népi ételek közül a lángos, a palacsinta, a gyümölcsös rétesek, a tócsi- és prószafélék váltak a vendégek állandó kedvenceivé. A sütött és főzött ételeket kiválóan egészítik ki a Balaton környékén termő gyümölcsök. A kedvező talajösszetétel és a napsütéses órák magas száma elsősorban a csonthéjas gyümölcsöknek ad rendkívül zamatos ízt a régióban. A cseresznye és meggyfélék mellett az őszibarack, a szilva, a ribizli és a málna számít kedvelt helyi gyümölcsdesszertnek. A dió és a mandula főleg a sütemények és kalácsfélék alapanyagát adják. A nyaralás elengedhetetlen kísérője a jégbe hűtött görögdinnye, amely azonban nem a régióban terem, de a szezon folyamán mindenütt árusítják, így lassan a tóhoz kötődő gyümölcsként tartják számon a vendégek. Almádi a Balatonfüred - Csopak borvidékhez tartozik. A különleges adottságú klimatikus vidék olyan borfajtáknak otthona, mint az Olaszrizling, Chardonnay, Muskotály, Szürkebarát, Kékfrankos, Merlot vagy a Zweigelt. A magyar gyümölcsök üvegbe zárt zamata, a Hungarikumként elismert kisüsti pálinka a Vödörvölgyben fellelhető. Egy kellemes vacsora mellett kóstolja meg e különleges vidék zamatát! A Balaton környékén termő borfélék sajátos karakterrel bírnak. Egy borospince előtt múlatva időnket az összes érzékszervünknek gyönyörűséget szerezhetünk, hiszen a borok jó zamata a táj szépségével párosul. A poháron át nézve még kékebb a tó, még zöldebbek a szőlőhegyek, és még szebbek a fehér falú présházak és a hegyek lábához húzódó kis falvak

A bornak egyre több esemény, fesztivál, borünnep igyekszik rangot adni, és egyben kínál kitűnő szórakozást, kikapcsolódást a vendégeknek. Rendszeresek a "borhetek" és a különböző szüreti mulatságok, Márton napkor újbor-kóstolókat tartanak, de a Vince napi bor-ünnepek is egyre több érdeklődőt vonzanak.

A bortermelők gyakorta mérik össze boraik "tudását" helyi vagy térségi borversenyeken, a borok hírnevének megőrzésére és gyarapítására több borrend tett fogadalmat. A régióban kilenc borút egyesület szervezte meg vendégváró pince-sorait.

A palackozott minőségi borok területén országosan piacvezető helyet foglalnak el a Balaton térségében termelt borok. Ez a tény a kereskedelmi forgalomra éppúgy igaz, mint a vendéglátásban forgalmazott borokra.

A régió borvidékei:

Badacsonyi borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balaton-felvidéki borvidék

Balatonboglári borvidék

Balaton-melléke borvidék

A fenti régiók legjellemzőbb szőlőfajtái:

Fehér bor:

Olaszrizling

Muskotály

Szürkebarát

Chardonnay

Vörös bor:

Zweigelt

Kékfrankos

Merlot

Cabernet

Különlegességek:

Kéknyelű és Zeus szőlőfajták kizárólag a Badacsonyi borvidéken termelhetőek.

A Balatonboglári borvidék kuriózuma a Csabagyöngye fajta, amelyből Európa legelső (legkorábban palackozott) bora készül.

Keszthelyen nemesítették az újabb kor egyik kedvelt borszőlő-fajtáját, a "Cserszegi fűszeres"-t, amely az utóbbi évtizedekben országos elterjedtségre tett szert.

Balatoni borok | Balatoni ételek

Balatoni ételek

A Balatoni vendégfogadásnak már kezdetek óta elválaszthatatlan része a jóízű étel és bor.

Balatoni ételek - Bevezetés a balatoni gasztronómiába

A régió ételféleségei nagyon változatosak. A tó sokféle hallal, a térség erdői a vadféleségekkel, a jó talajú kertek a kiváló zamatú gyümölcsökkel járulnak hozzá a jó vendégközérzethez. A szakácsmesterek munkájára a szorgos szőlősgazdák teszik fel a koronát, akik a fáradságos szőlőművelés eredményét - a híres balatoni borokat teszik asztalunkra.

Mindezek harmonikusan egészítik ki a tó melletti tartózkodást, legyen az akár fürdőnyaralás, aktív kikapcsolódás a természetben, gyógyulás a termálvizekben, vagy netán újdivatú testi kényeztetés, azaz wellness-tartózkodás. Még a vízen tartózkodó hajós népek is gyakran térnek be egy-egy kikötői vendéglőbe, ha igazán ízeset kívánnának enni vagy inni.

A tó ételfogásai között elsőbbség illeti meg a halakat, közöttük is a "királyt", a balatoni fogas süllőt. Ez a sügérfélék családjába tartozó ragadozó elérheti a 9-10 kg súlyt és a 120 cm hosszúságot is. Húsa hófehér, omlós, szálkátlan, tiszta ízű, nem véletlen, hogy évszázadok óta a menü és étlapok vezető helyét foglalja el. Klasszikus elkészítési módja szerint egyben sütik meg, és valamely semleges ízű körettel tálalják, hogy a fogas egyedülállóan nemes íze érvényesülhessen.

A halételek között külön említést érdemel a balatoni halászlé. A klasszikus halászlé írásos említésével az 1800-as években találkozunk először, és éppen a Balatonnál. A régió szakácsai szerint a halászlé akkor a legfiatalabb, ha minél több halfajtából főzik. A sűrű, zamatos, paprikával főtt hal-levesbe többnyire ponty- vagy harcsaszeleteket főznek, és tészta nélkül tálalják. Kiegészítője a friss fehér kenyér és egy jófajta környékbeli bor. Több településen ételfőző verseny keretén belül mérik össze tudásukat a halászlé főzésében legjáratosabb mesterek.

 

A Balatonnál a vadétkeket is érdemes megkóstolni. A Bakony, a Keszthelyi hegység és a Somogyi dombság hatalmas erdeiből, őz, szarvas, vaddisznó, a tágas rétségekből pedig nyúl, fácán, fogoly kerül az éttermek asztalára. Íme egy kis ízelítő: szarvasszelet vörösborban, áfonyabefőttel és burgonyagombóckákkal, vagy nyúlgerinc vadasan, zsemlegombóccal.

A Balaton egyik neves étele, a Csáky töltött rostélyos Balatonfüreden "született meg" a XX. század elején. A füredi Palace Szanatórium ez idő tájt már országos hírű konyhát vitt, élén Csáky Sándor mesterszakáccsal. Az ő negyedszázados balatoni pályafutásának egyik csúcsa a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás "szaftban" szervírozott marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország minden "jobb" vendéglőjének étlapjára felkerült.

Ugyancsak országos hírre tett szert már a Jókai személyéhez kötődő különleges bableves, amely neves írónk füredi tartózkodása alatt vált kedvenc ételévé.

A tó azonban nem csak "neves" ételekkel szolgál. A népi ételek közül a lángos, a palacsinta, a gyümölcsös rétesek, a tócsi- és prószafélék váltak a vendégek állandó kedvenceivé.

A sütött és főzött ételeket kiválóan egészítik ki a Balaton környékén termő gyümölcsök. A kedvező talajösszetétel és a napsütéses órák magas száma elsősorban a csonthéjas gyümölcsöknek ad rendkívül zamatos ízt a régióban. A cseresznye és meggyfélék mellett az őszibarack, a szilva, a ribizli és a málna számít kedvelt helyi gyümölcsdesszertnek. A dió és a mandula főleg a sütemények és kalácsfélék alapanyagát adják.

A nyaralás elengedhetetlen kísérője a jégbe hűtött görögdinnye, amely azonban nem a régióban terem, de a szezon folyamán mindenütt árusítják, így lassan a tóhoz kötődő gyümölcsként tartják számon a vendégek.

Videó

  • Borászat
    Borászat
 
Időjárás
Balatonalmádi
weather
weather

11 °C

5 napos előrejelzés
Webkamera
Balatonalmádi
webcam
Facebook
facebook
KERESSE
BALATONALMÁDI
TURISZTIKAI HÍREIT!
Gyakori kérdések
HASZNOS
INFORMÁCIÓK
TURISTÁKNAK
gyik
ÉLMÉNYEK
Hőlégballonos sétarepülés
Repülj hőlégballonnal a Balatonnál!
Balatoni Bob Szabadidőpark
Programok
Túrázás
Vallási turizmus
Szolgáltatások
Szálláshelyek
Vendéglátóhelyek
Egyéb turisztikai szolgáltatások
Tourinform iroda termékei
E-bike Balaton
Hasznos info
Fesztiválok
Szüreti felvonulás
Tökfesztivál
KÉRDEZZEN TŐLÜNK!
BALATONALMADI.HU © MINDEN JOG FENNTARTVA | powered by CM Design
OLDALTÉRKÉP|IMPRESSZUM
BALATONALMÁDI TURISZTIKAI EGYESÜLET